حجتالاسلام و المسلمین دکتر نجف لکزایی:
“…به نظر میرسد به دو روش میتوان چرایی تحول اندیشۀ سیاسی حضرت امام را توضیح داد؛ یکی به طریق طبقهبندی محتوای اندیشۀ سیاسی اسلام؛ به بیان دیگر، استفاده از روش «گفتمان سازی» در حوزۀ اندیشۀ سیاسی و دوم، از طریق فهم مکانیزم «اجتهاد» در مکتب شیعه و فضای حاکم بر استنباط احکام اسلامی.
طبق روش «گفتمان سازی» تمامی محتوای اندیشۀ سیاسی اسلام را که توسط متفکران مسلمان ارائه شده است، میتوان در سه گفتمان قرار داد: گفتمان تغلّب، گفتمان اصلاح و گفتمان انقلاب.
تمامی اندیشههایی که درصدد توجیه نظامهای سیاسی استبدادی بودهاند و برای آنها مشروعیتسازی میکردهاند، تحت عنوان گفتمان تغلّب قرار میگیرند. آن دسته اندیشهها که درصدد بهبود بخشیدن به اوضاع سیاسی و اجتماعی از طریق مسالمتآمیز و تدریجی بودهاند، ذیل عنوان گفتمان اصلاح قرار میگیرند. اما اندیشههایی که سودای تعویض نظام سیاسی داشتهاند، سازندۀ گفتمان انقلاب میباشند.
طبق این روش، اندیشۀ سیاسی امام مرکب از گفتمان اصلاح و انقلاب است. به عبارت دیگر، در اندیشۀ سیاسی ایشان دو دستۀ متفاوت قابل شناسایی است: بخشی که ذیل گفتمان اصلاح قرار میگیرد؛ مانند نظریۀ اول و دومی که در کشفالاسرار آمده و مبتنی بر تقاضای اجرای احکام اسلامی و بیانگر مصالحه با سلطنت است، مشابه آنچه «آیتالله نائینی» در باب مشروطه پذیرفته بود و با اصل «قدر مقدور» و «دفع افسد به فاسد» قابل توجیه و توضیح است. اما بخشهای دیگری نیز از قبیل نظریۀ سومی که در همان کشفالاسرار آمده و نیز آنچه بعداً با عنوان «ولایت فقیه» در کتابالبیع مطرح شد، در ردیف اندیشههای انقلابی امام قرار میگیرد.
در واقع، اندیشۀ اصلاحی، گفتمانی است که پیش از این نیز در میان متفکران شیعی رواج داشته، مانند آنچه در اندیشۀ «محقق سبزواری» و «آیتالله نائینی» میتوان دید.(۱) اما باید اذعان داشت که بخش انقلابی، پایۀ اندیشۀ امام خمینی بوده است. در حقیقت، تحول اندیشۀ امام، حرکت اندیشۀ وی در میان این دو گفتمان است. گفتمان انقلاب زمانی که خلأ قدرت و بحران مشروعیت توسط حضرت امام احساس شد، به طور جدی مطرح گشت. در واقع، نظریۀ ولایت فقیه برای برطرف کردن بحران مشروعیت و خلأ قدرتی که پس از قیام 15 خرداد 1342 و به دنبال آن، قضیۀ کاپیتولاسیون و تبعید امام در سال 1343 ایجاد شده بود، مطرح گشت.
روش دوم توضیح تحول در اندیشۀ سیاسی امام، توضیح فضایی است که فقها در آن فضا به ارائۀ نظریات و فتاوای خویش میپردازند. قبل از توضیح این روش، توجه به این نکته لازم است که محتوای اسلام از دو دسته مسائل تشکیل شده است. دستهای که ثابت است و از آن با عنوان اصول ثابت یاد میکنیم و مسائلی که متغیرند و در پناه آن اصول ثابت، متناسب با شرایط زمانی و مکانی مختلف جعل میشوند. مثلاً قاعده و اصل «لا ضرر و ضرار فی الاسلام» به فقیه اجازه میدهد بگوید روزه درصورتی که برای شخص ضرر داشته باشد، نه تنها از حالت وجوب میافتد، بلکه حرام هم میشود و یا اصل «قدر مقدور» به فقیه اجازه میدهد مثلاً دربارۀ نماز بگوید ایستاده بخوانید؛ اگر نمیتوانید تکیه بدهید و بخوانید و اگر این کار را هم نمیتوانید بکنید، نشسته بخوانید و خلاصه به هر طریقی که برای شما مقدور است، این عبادت را انجام دهید.
در بحث نظام سیاسی نیز اصول خاصی حاکم است. بر طبق این اصول هرقدر که بتوانیم در جهت کاهش ظلم و افزایش عدالت قدم برداریم، به همان میزان مکلفیم. بنابراین، تمامی آنچه در اندیشۀ حضرت امام آمده است، همچون پذیرش سلطنت مشروطه، نظارت فقها و ولایت فقیه، موجه و قابل توضیح است. سلطنت مشروطه و حتی سلطنت عادله که حداقلی از ضرورت نظام سیاسی است در یک سو قرار میگیرد و در طرف دیگر، نظام سیاسی الاهیای که معصوم یا نایب عام معصوم، یعنی فقیه جامعالشرایط در رأس آن باشد و این حداکثر چیزی است که از نظر آرمانی میتوان برقرار کرد. نمیتوان گفت بخشی از این طیف در آغاز فعالیت امام مطرح شده بود و بخش دیگر، در پایان یا اواخر عمر حضرت امام، بلکه تمامی آن در کشفالاسرار، مطابق آنچه پیش از این آمد، بیان شده است.
اندیشۀ سیاسی موفق، اندیشهای است که ضمن انعطاف، دارای اصول ثابتی نیز باشد. همانگونه که در ابتدا گفته شد، اندیشۀ سیاسی دارای سه رکن تعیین اهداف معقول، تعیین و انتخاب ابزارهای لازم برای رسیدن به اهداف و منطقی بودن این ابزارهاست. در شرایطی که امکان ساقط کردن نظام سیاسی وجود ندارد، اندیشمند عاقل برای سقوط آن اتلاف وقت نمیکند، بلکه در اصلاح آن میکوشد. اگر فضا و شرایط برای سقوط حکومت مناسب باشد نیز برای اصلاح آن وقت تلف نمیکند، بلکه در سرنگونی آن میکوشد. این دقیقاً همان چیزی است که حضرت امام(قدسسره) در سیرۀ عملی خویش آن را به نمایش گذاشت…”
[سیر تطور تفکر سیاسی امام خمینی(ره)، دکتر نجف لکزایی، انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشۀ اسلامی، صص87-90]
پینوشت:
1- برای مطالعۀ اندیشۀ «محقق سبزواری» ر.ک. به: اندیشۀ سیاسی محقق سبزواری، نجف لکزایی، بوستان کتاب قم، و برای مطالعۀ اندیشۀ سیاسی آیتالله نائینی ر.ک. به: تنبیه الامة و تنزیه الملة، با مقدمه و پاورقی آیتالله سیدمحمود طالقانی.
از هماین کتاب:
سیر تطور تفکر سیاسی امام خمینی(رحمةاللهعلیه) (۱)، (۲)
10 آوریل ، 2015 در ساعت 5:42 ق.ظ
[…] سیر تطور تفکر سیاسی امام خمینی(رحمهاللهعلیه) (۱)، (۲)، (۳) […]