حجتالاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه:
«ولایت مطلقه فقیه غیر از مطلقهای است که تمام اختیارات مردم به حاکم جامعه تفویض شود و مردم هیچ اختیاری از خود نداشته باشند و هیچ آزادی سیاسی هم نداشته باشند؛ «مطلقه» یعنی «مطلق احکام اسلامی» برای همه مردم. این معنا از ولایت مطلقه فقیه یعنی زمامداری ولی فقیه در عصر غیبت برای اجرای احکام اجتماعی شرعی و اسلامی به عنوان حاکم شرع در عصر غیبت و این مساله در کتب فقهی نیز سابقه زیادی دارد.
برخیها یک اختلافی را به مرحوم حضرت آیتالله خویی نسبت میدهند در خصوص ولایت فقیه؛ ایشان در کتاب «تکملة» میگوید برای من محرز نشده است که فقیه غیر از ولایت در امور حسبه، افتا و قضا، ولایت دیگری هم داشته باشد، اما چون اسلام احکام اجتماعی دارد که لازمالاجرا نیز هست و جز فقیه، توده مردم نمیتوانند آن را اجرا کنند بر فقیه اجرای احکام واجب است. ایشان معتقد به وجوب تکلیفی اجرای احکام اجتماعی اسلام برای فقیه است؛ به عبارت دیگر ایشان «حکم وضعی» ولایت را برای اجرای احکام قبول ندارد، ولی «حکم تکلیفی» را قبول دارد و متاسفانه برخیها وقتی میخواهند دیدگاهها و نقطهنظرات ایشان را مطرح کنند، تنها به یک بخش توجه میکنند و بخش دیگر را رها میکنند. ایشان میگوید که حکم وضعی ولایت برایم اثبات نشده است، اما اجرای احکام، مخصوص فقیه است.
لذا وقتی مرحوم آیتالله خویی دستور انتفاضه در عراق را صادر کرد، اینهمه عراقی در این کشور کشته شدند، اینها همه بر اساس چه حکمی بود؟ بر اساس وجوب حکم تکلیفی؛ و حتی در این جریان، احتمال شهادت خود این شخصیت بزرگوار هم بود…
یکی از اشکالاتی که زیاد مطرح میشد این بود که مقام معظم رهبری مجتهد نبوده است، در پاسخ به این سؤال باید گفت که ایشان عضو خبرگان و مجتهد بوده است و سطوح عالی حوزه را قبل از انقلاب تدریس کردهاند. امام راحل هم دوبار اعلام کردند که ایشان صلاحیت دارند و مجلس خبرگان رهبری هم در آن زمان قریب به اتفاق به ایشان رای دادند…
آیتالله مؤمن با آن درجه از تقوا، نظرشان بعد از امام راحل این بود که اعلم آقای منتظری هستند، بعد که در شورای فقهی مقام معظم رهبری رفتند و نظرات فقهی ایشان را دیدند گفتند ما در این جلسه فهمیدیم که خداوند این نعمت را به هر کسی نمیدهد.
ارتباطی که ایشان با مراجع داشته و دارند فوقالعاده است. ایشان بارها در سفرهای اعلام نشده از تهران به قم میآیند و با مراجع تقلید دیدار میکنند. قبل از سفر اخیر خود به قم نیز به دیدار مراجع آمدند و یک هفته بعد از سفر نیز با این بزرگواران دیدار و گفتوگو داشتند و بعد از این هم خواهند داشت…»
(+ بخشی از سخنان حجتالاسلام و المسلمین خسروپناه در همایش آیندۀ انقلاب اسلامی، ٨٩/٨/٢۶، به گزارش خبرگزاری رسا)