“سهم هزینههای نظامی ایران از کل هزینههای دولت در دوران جنگ چقدر بود؟
نگاهی به ارقام بودجههای دولت در سالهای دوران جنگ نشان میدهد که در این دوران، سهم امور دفاعی از کل هزینههای دولت حداقل 9 درصد و حداکثر 15 درصد بوده است. این در حالی است که سهم امور دفاعی در سالهای قبل از پیروزی انقلاب همواره بیش از 25 درصد کل هزینههای دولت بوده و در سال 1355 به 33/82 درصد رسیده است.
علل کاهش هزینههای دفاعی در دوران جنگ نسبت به قبل از آن نیاز به بررسی جامع و همهجانبهای دارد؛ به طور کلی باید به این نکته توجه شود که تلاش رژیم شاهنشاهی برای ژاندارمی منطقه و کسب قدرت نظامی که بتواند منافع امریکا و غرب را در منطقه تأمین نماید، از یک سو و از سوی دیگر، بیتوجهی به امور اجتماعی و عمومی کشور، سهم هزینههای امور دفاعی را به شدت بالا برده بود. بر عکس، پس از پیروزی انقلاب اسلامی ضرورت توجه به امور اجتماعی و عمومی و تلاش برای محرومیتزدایی در سراسر کشور، لازمهاش افزایش سهم امور اجتماعی و عمومی در بودجۀ دولت بود.
از جانب دیگر، وابستگی تقریباً کامل درآمد دولت به صادرات نفت، و در دوران جنگ، فشار شدید عراق برای جلوگیری از صدور نفت ایران، و فشار شدید کشورهای نفتخیز حامی عراق، به ویژه عربستان و کویت برای کاهش قیمت نفت، و فشار شدید امریکا و غرب برای جلوگیری از فروش نفت ایران -که همه برای به زانو درآوردن جمهوری اسلامی در یک جنگ اقتصادی، بسیج شده بودند- فشارهای بسیار سختی بر درآمدهای دولت وارد میکرد، به طوری که کاهش سهم سایر بخشهای بودجه به نفع سهم امور دفاعی، امکانپذیر نبود. و اگر نبود همراهی، همکاری و کمکهای مردمی در جنگ، و اگر قرار بود به نیروهای داوطلب بابت حضور در جبههها حقوق مناسب پرداخت شود و حداقل نیازهای آنها در زمان حضور در جبهه تأمین گردد، چنین بودجهای هرگز کفاف هزینههای جنگ را نمیکرد.
در جدول زیر سهم امور دفاعی و سهم امور اجتماعی در بودجۀ عمومی دولت در چند سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و سالهای جنگ درج شده است.”
[جنگ ایران و عراق: پرسشها و پاسخها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، صص195-196]