“آقای دکتر شما سعی کردید در زمان جنگ تحمیلی صدای مظلومیت جمهوری اسلامی ایران را به گوش دنیا برسانید. در این ایام بهترین و بدترین رفتار کشورها از جهت دفاع از منافع ایران را چطور دستهبندی میکنید؟
دکتر محمدجواد ظریف: بهترین و بدترین وجود نداشت. میتوانم بگویم که تمام کشورها بد برخورد کردند. ما شورای امنیت را به دلیل فضای کاملاً ضد ایرانیاش بعد از فتح خرمشهر تحریم کردیم. قبل از فتح خرمشهر تمام کشورها امیدوار بودند که جمهوری اسلامی سقوط کند و به همین دلیل شورای امنیت دو سال سکوت کرد. فقط شش روز بعد از شروع جنگ، یعنی در 6 مهر 1359 قطعنامۀ 479 را مطرح کرد که در آن حتی درخواست عقبنشینی و خروج نیروهای عراق از ایران را هم نکرده بودند.
چرا اینطور بود؟
بهخاطر شرایط آن دوره. هم گروگانگیری اتفاق افتاده بود و هم وضعیت ایران در سطح بینالمللی بسیار نامعلوم بود. من در مطالعاتی که انجام دادم متوجه شدم که آقای مکهنری، سفیر امریکا در سازمان ملل متحد، در مذاکرات غیر رسمی در زمان تصویب قطعنامۀ 479 گفته بود که منطقۀ اشغالشده توسط عراق، منطقۀ مورد منازعه است و باید صبر کنیم تا تکلیف آن در مذاکره معلوم شود. بنابراین حتی یک درخواست کلیشهای مبنی بر آتشبس طرفین و عقبنشینی آنها به مرزهای بینالمللی در قطعنامۀ 479 وجود نداشت.
بعد از فتح خرمشهر، بهخاطر احتمال ورود ایران به خاک عراق، در قطعنامۀ جدید تقاضای عقبنشینی طرفین به مرزهای شناختهشدۀ بینالمللی مطرح شد.
جمهوری اسلامی ایران شورای امنیت را تحریم کرد، نه به این خاطر که کشور جنگطلبی بود، بلکه حقیقتاً به این دلیل که فضای تنفس در شورای امنیت وجود نداشت. البته ما تلاش میکردیم تا حدودی حضورمان را در شورای امنیت حفظ کنیم. متأسفانه رفتار عراق موجب میشد که حضور ما بیشتر مربوط به بحث سلاحهای شیمیایی، جنگ شهرها و بحث حمله به نفتکشها شود.
در آن مقطع هیئتهای متعددی را از طریق دبیرخانۀ سازمان ملل متحد به ایران اعزام کردیم. اولین هیئت بعد از آزادسازی خرمشهر اعزام شد. ما به سازمان ملل متحد اعلام کردیم که عراقیها هنگام خروج از خرمشهر، شهر را ویران کردهاند. این ادعای بزرگی بود. پس از آن سازمان ملل متحد هیئتی را برای بررسی به خرمشهر اعزام کرد. در گزارش آنها آمده بود که شهر با وسایل مهندسی تخریب شده است؛ یعنی تخریب شهر ناشی از جنگ نبوده، بلکه آن را با برنامهریزی قبلی به این صورت درآوردهاند. در واقع این اولین گزارش مثبت دبیرخانه دربارۀ ایران بود…”
[آقای سفیر؛ گفتوگو با محمدجواد ظریف سفیر پیشین ایران در سازمان ملل متحد، محمدمهدی راجی، نشر نی، صص59-61]
از هماین کتاب:
آقای سفیر(۲): رئیس شورای امنیت گفت اجازه ندارم با شما صحبت کنم!
آقای سفیر(۱): ۸سال شورای امنیت را بایکوت کردیم!