“… امروز در نقدهای سیاست خارجی گفته میشود که ایران در آن مقطع مناسبات خوب یا واقعبینانهای با سازمان ملل متحد نداشت، یا اینکه اساساً جمهوری اسلامی یک دهه را در قهر با سازمان ملل متحد گذراند. نظر شما چیست؟
دکتر محمدجواد ظریف: واقعیت این است که سازمان ملل متحد نیز بهخصوص در قضیۀ جنگ، روابط خوبی با ایران نداشت. شما فرمودید که ایران نگرش واقعبینانهای به شورای امنیت نداشته است. در شرایطی که با یکی از اعضای دائم شورای امنیت در تخاصم بهسر میبرید و به دلیل همین کدورت و سوءظن، دیپلماتهایش را به گروگان گرفتهاید، همچنین یکی دیگر از اعضای دائم، خاک کشور همسایۀ شما (افغانستان) را اشغال کرده است، میتوان گفت توقع همین رفتار از جمهوری اسلامی میرفت. از طرفی انگلیس و ایران روابط خوبی با یکدیگر نداشتند و فرانسه نیز با عراق رابطۀ استراتژیک برقرار کرده بود.
اما در هر صورت حتی از موضع حیثیت و حفظ ظاهر نیز شورای امنیت با ما بسیار بد برخورد کرد. برخورد این شورا با جنگ ایران و عراق، بهویژه در ابتدای آن، یکی از تاریکترین صفحات حیاتش بهشمار میرود. حتی تا پایان جنگ نیز حاضر نشدند نام عراق را در مورد استفاده از سلاح شیمیایی به زبان بیاورند.
اولین قطعنامهای که عراق را در این مسئله محکوم کرده است، مربوط به بعد از پایان جنگ میشود. در واقع این امر نشاندهندۀ شناخت کاملاً نادرست شورای امنیت نسبت به ایران است…”
[آقای سفیر؛ گفتوگو با محمدجواد ظریف سفیر پیشین ایران در سازمان ملل متحد، محمدمهدی راجی، نشر نی، صص62-63]
از هماین کتاب:
آقای سفیر(۳): فضای تنفس در شورای امنیت وجود نداشت
آقای سفیر(۲): رئیس شورای امنیت گفت اجازه ندارم با شما صحبت کنم!
آقای سفیر(۱): ۸سال شورای امنیت را بایکوت کردیم!